Faciliteren

De tegenstanders van het basisinkomen zijn onderling al gefaciliteerd. Dat is tenslotte zoals het er nu aan toe gaat.

Wij willen als voorstanders van het basisinkomen ook onderling gefaciliteerd zijn.

Dit faciliteren is zeer eenvoudig:

  • De regering opent een centrale basisinkomensrekening (verder CBR genoemd)
  • Wij laten maandelijks x% van het geld dat naar ons toekomt, doorstromen naar de CBR. Vanuit het CBR wordt maandelijks het basisinkomen naar mensen overgemaakt (alleen naar voorstanders van het basisinkomen)
  • Wij kunnen datgene wat we naar de CBR laten doorstromen, bij belastingaangifte aftrekken

Dit is binnen een dag te implementeren: het vergt slechts het openen van een rekening door de regering. De rest doet de crowd zelf. Bij belastingaangifte kan de belastingdienst zelf controleren via de CBR, wat we hebben laten doorstromen, en of iemand diens basisinkomen heeft vanuit de CBR. Het is dus een volledig transparant proces.

Er is dus niet eerst een complexe systeemwijziging noch een complexe belastingstelselwijziging voor nodig.

Op deze manier gaat x% van ons belastinggeld niet meer naar het stalken, denigreren, stigmatiseren van mensen (vaak onze eigen familie, onze eigen geliefden, onze eigen vrienden en (ex) collega’s), maar gaat dat naar het basisinkomen, wat mensen een totaal andere levensbeleving geeft; precies wat we willen.

De tegenstanders van het basisinkomen laten diezelfde x% gewoon nog wel naar het elkaar onderling stalken, denigreren, stigmatiseren gaan. Daar hoeft niets voor te worden gedaan, want zoals gezegd: daar zijn ze al onderling in gefaciliteerd in de manier waarop het nu gaat.

Door het faciliteren van de voorstanders van het basisinkomen ontvangen mogelijk niet alle voorstanders van het basisinkomen daadwerkelijk een basisinkomen. Maar dat is niet erg, want beter 60% wel dan 100% niet.

De groep mensen die op deze manier wel degelijk in hun vrije levensdynamiek komt, gaat vanzelf maatschappelijk en economisch totaal andere dynamieken veroorzaken. Dat is ons in eerste instantie genoeg: uit die veranderde dynamieken gaan vanzelf nog meer transities ontstaan. Het leven in haar vrijheid heeft tenslotte maximale wendbaarheid.

En voordat de regering van het faciliteren weer een volgende complexiteitsmoloch gaat maken, geef ik hierbij ook mee dat het zo te implementeren is dat er geen enkele controle meer hoeft uitgevoerd te worden:

De regering kan van banken eisen om de x% doorstroom te faciliteren (dat kost banken maar 1 dag). Dit betekent dat we bij onze bankrekeningen de optie krijgen om de x% doorstroom aan te zetten. Dan gaat er vanzelf bij iedere transactie die naar ons wordt overgemaakt, x% naar de CBR.

Alleen mensen die bij hun persoonlijke rekening de x% doorstroom hebben aangezet, kunnen een basisinkomen vanuit de CBR ontvangen. De CBR kan dus geen basisinkomen overmaken naar een rekening waarbij die optie niet is ingeschakeld.

Het moge duidelijk zijn dat het faciliteren van de voorstanders zo goed als niets vergt, in tegenstelling tot de waanzinnige complexiteit van het faciliteren van de tegenstanders. Laten die zelf die teringzooi maar betalen.